Zoek

Wat is het verschil tussen Blend of Single origin ?

Single origin koffie

Bij Single Origin staan de producten en de regio waar de koffiebonen vandaan komen centraal. De term wordt gebruikt bij koffiebonen die uit een specifieke regio komen of van één bepaalde producent komen. De plaats wordt wel ruim bekeken zoals bijvoorbeeld koffiebonen uit Brazilië, Ethiopië, Costa Rica,… Maar het kan ook een specifieke regio of coöperatie zijn, zoals de Rwanda Intango die van de coöperatie Intango komen waar 400 kleinere boeren hun koffiebonen aanleveren.

De single origin bonen worden vaak geassocieerd met kwaliteit. Al is er bij een single origin koffie meer bekend welke bonen in de koffie zitten en dus ook een kleinere kans dat hier bonen van mindere kwaliteit in zitten kan ook een blend koffie van hoge kwaliteit zijn.

De single origin bonen hebben vaak wel een hogere prijs omdat meestal alleen de beste bonen uit een bepaalde regio of land gekozen wordt.

Blend koffie

Een blend koffie is zoals de naam al doet vermoeden een koffie die is samengesteld uit verschillende bonen van verschillende boeren, regio’s of landen. Blends zijn per definitie bedoeld om het meeste te halen uit een combinatie van bonen van verschillende kwaliteiten en smaken. Dit wordt ook gebruikt om een constante smaak te garanderen zoals grotere koffiemerken doen om altijd dezelfde kwaliteit te kunnen leveren. Er zijn ook kleinere koffiebranders die zorgvuldig de juiste koffiebonen selecteren om de juiste smaakbeleving te krijgen. Daarom kan ook een blend koffie van hoge kwaliteit zijn.

X