Zoek

Boer & Zus

We telen quinoa op onze boerderij, omdat wij het leuk vinden om een product te telen dat niet opgaat in de grote massa. En als het even kan verkopen we dit rechtstreeks aan de consument. Daarnaast vinden wij het erg leuk om een gewas hier in Nederland te telen dat oorspronkelijk van ver komt en tot voor kort alleen nog daar groeide. Ondanks dat quinoa oorspronkelijk uit Zuid Amerika komt groeit het hier ook super. Een bijkomend voordeel van Nederlandse quinoa is dat je niet de enorme hoeveelheid uitstoot (CO2) hebt, doordat de quinoa een veel kortere weg aflegt. Door het lokaal te telen is die uitstoot er niet maar koop je wel hetzelfde product, alleen met een veel mindere belasting voor het milieu.

De Teelt

De teelt start eigenlijk direct na de oogst van het vorige product, dat kan van alles zijn geweest. Na de oogst ploegen we het land zodat alle gewasresten onder de grond kunnen verteren en de grond goed los is zodat het water goed weg kan. In het voorjaar maken we de grond fijn en zaaien we de quinoa. Als de quinoa in de grond zit gaat deze groeien, alleen het onkruid groeit ook mee. Om ervoor te zorgen dat alleen de quinoa wordt geoogst wordt er in de quinoa geschoffeld. Dit houdt in dat we met een machine door het gewas rijden en alle andere planten, behalve de quinoa worden verwijderd door middel van afsnijden van deze “verkeerde” planten. Er wordt dus niet in gespoten. Om van het laatste onkruid af te komen lopen we alles nog een aantal keer na met de schrepel en zo zorgen we dat alleen de quinoa planten overblijven. Als de quinoa rijp is wordt deze geoogst met een maaidorser, dezelfde soort machine als ook tarwe kan worden geoogst. 

Wij zijn geen biologisch bedrijf, ondanks dat is de quinoa niet bespoten of behandeld.
Quinoa die uit Zuid-Amerika komt heeft een bitter laagje. Dit laagje bevat saponine en wordt eraf gepoetst, omdat het erg bitter smaakt en niet lekker is. Door dit poetsen wordt de quinoa eetbaar en mooi licht van kleur, maar verliest het ook zijn volkoren laagje. 

Wij hebben sinds 2019 een nieuw ras quinoa. Dit ras bevat, in tegenstelling tot de quinoa uit Zuid-Amerika, veel minder saponine. Van deze quinoa hoeft het buitenste laagje er niet afgepoetst te worden. Hierdoor is onze Nederlandse quinoa volkoren en behoudt het zijn bite.

X