Zoek

Carolina van Pabloos Pottery pottenbakt in ‘s Gravendeel de mooiste kunstwerkjes. Elk van haar producten wordt handgedraaid op haar pottenbakwiel. De handgemaakte kopjes (espresso en cappuccino) op Hoeksch Lekkers zijn handgemaakt door Carolina Spruit van Pabloos Pottery.

Caroline is na haar opleiding aan de Kunstacademie Pabloos Pottery begonnen. Inmiddels zijn we twee jaar verder en heeft zij een ontzettend leuk atelier in ’s-Gravendeel.

Carolina draait van steengoed klei allerlei verschillende producten. Van de kleinste espresso kopjes tot prachtige hoge vazen. Overdag is zij voornamelijk bezig met bestellingen en het aanvullen van de producten in haar webshop. ’s-Avonds geef ik draai lessen en cursussen.

Carolina doet dit werk met ontzettend veel plezier. Elk product is meerdere malen door haar handen gegaan en daardoor stuk voor stuk uniek. Ècht handwerk dus!

Over het proces
(kneden -draaien- afdraaien – bakken – glazuren – bakken – afwerken)

Een kopje is niet zo snel gemaakt als het misschien lijkt. Carolina licht het proces toe.

De klei wordt alvorens zij gaat draaien eerst in stukjes gesneden en afgewogen. Deze bolletjes worden stuk voor stuk gekneed om de klei soepel en lucht vrij te maken.

Na het kneden worden, in dit geval, de kopjes gedraaid. Een bestelling maakt zij het liefst in één keer, zodat alle producten in eenzelfde stook mee kunnen.

Ongeveer 24 uur na het draaien, gaan alle producten terug op de draaischijf. Dit proces heet afdraaien. De producten worden ondersteboven op de draaischijf bijgeslepen. Na het afdraaien krijgt elke bodem een mooie stempel afdruk.

Hierna worden alle producten in de rekken gezet om te drogen. Al het vocht moet uit de klei, zodat er niks stuk gaat in de oven. Wanneer alles droog genoeg is gaat de eerste stook aan; ook wel de biscuit stook genoemd. Carolina stookt haar biscuit op 960 graden.

Pabloos Pottery

Een keramiekoven werkt anders dan je oven thuis. Je zet alles op kamertemperatuur er in. De producten worden langzaam gestookt (120 graden per uur) tot de oven de eindtemperatuur bereikt. Dan slaat de oven uit en moet de oven nog 10-15 uur afkoelen. In totaal duurt dit zo’n 24 uur.

Na de biscuit stook zijn de producten hartstikke stevig geworden en kan het glazuren beginnen. De handgemaakte kopjes (die je vindt in de webshop van Hoeksch Lekkers) zijn voorzien van een kwastglazuur. Dit wordt in drie lagen met een kwast aangebracht.

Wanneer alles is geglazuurd gaan de kopjes terug in de oven voor de zogenoemde steengoed glazuur stook. De kopjes worden tot 1240 graden gestookt. Steengoed servies is altijd vaatwasser en magnetron bestendig.
(Je kan glazuur ook aardewerk stoken, maar dan zijn ze niet goed waterbestendig. Veel keramisten en winkels (die het inkopen) doen dit echter wel!).

Na de glazuur stook worden de onderkanten van de kopjes geschuurd en zijn de kopjes klaar voor gebruik.

Een heel proces dus!

X