Search

Koffie Myanmar – Hopong

Verkocht door Hoeksche Branders

Dit product is momenteel niet op voorraad.

De koffie Myanmar van Hopong heeft een typisch zuiverheid met dikke bananenzoetheid, gecombineerd met ondertonen van tropisch of rood fruit. Deze koffie is uitermate geschikt voor een filterkoffie waar de fruit tonen mooi naar boven komen. Deze (H)eerlijke Direct Trade koffieboon is een 100% Arabica koffie voor hoge kwaliteit voor de echte koffieliefhebber. Deze koffiebonen worden licht gebrand door Hoeksche Branders om zoveel mogelijke smaak tonen in de koffie te houden. Een andere koffie die geschikt is voor filterkoffie is de koffie Ethiopië Djimma deze koffie bestel je als hele bonen of als gemalen koffie.

Beschikbaar van Hopong:

  • Long Hay village lot
  • Bant Sauk village lot
  • Ho Hwayt village lot – Op dit moment in jouw koffiezak
  • Mong Nwet village lot
  • Hti Kham village lot
  • Hta Pha Yar village lot

-OVER KOFFIE UIT MYANMAR – HOPONG

Myanmar maakt pas sinds kort koffiespecialiteiten, maar doet dit met indrukwekkende snelheid en resultaten. De koffieboeren van Coop Hopong waren in staat om in slechts één jaar tijd koffieboeren uit twee dorpen te organiseren om gezamenlijk hun allereerste partij zongedroogde natuurlijke koffie te verwerken – en dankzij Sara Morrocchi zelfs in hetzelfde seizoen een exportpunt te vinden.

De Hopong-boeren hadden genoeg van het stiekem produceren van opium voor drugsbaronnen terwijl ze werden vervolgd door de autoriteiten enerzijds en het verkopen van slecht verwerkte koffie aan makelaars en tussenpersonen anderzijds. Ze gingen op zoek naar een nieuwe manier van leven. Via sociale media kwamen ze erachter dat andere boerderijen hulp kregen van een ngo om natuurlijke producten van hoge kwaliteit te creëren. Ze namen een grote sprong in het diepe en omarmden de productie van speciale koffie volledig en werden echt onafhankelijk.

De boeren van het dorp Long Hay hebben in 2017 een eerste proefbatch van slechts drie zakken voor ons kunnen maken, die door This Side Up zo dun mogelijk over Europa zijn verspreid. Drie jaar later heeft het woord zich verspreid naar zes naburige gemeenschappen, waarvan we alle oogsten aanbieden in het seizoen 2020/2021. Wat betreft smaaktonen: een constante in deze koffies is hun zuiverheid en een typisch dikke bananenzoetheid, gecombineerd met ondertonen van tropisch of rood fruit.

HOOGTE

1.100 – 1.600 meter boven zeeniveau

VERWERKING MYANMAR – HOPONG

In de zon gedroogd natuurlijk proces. In de vroege uurtjes worden de koffiebessen met de hand geplukt door de leden van de Hopong-gemeenschap. Zodra de inzameling is voltooid, leveren de leden de koffiebessen aan bij de droogstations van Hopong. Bij levering worden de koffiebessen gezeefd en met de hand gesorteerd tot ongeveer 95% bes rijpheid. Volledig rijpe bessen worden vervolgens op verhoogde bedden geplaatst. Langzaam drogen is een prioriteit en de droogtijden variëren van 13-17 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Alle kavels zijn per dag gescheiden en de leveringen van alle leden zijn volledig traceerbaar.

Achtergrond

Hopong is een gemeente in het Taunggy-district in de zuidelijke staat Shan. Het maakt deel uit van een zelfbeheerde zone onder leiding van de etnische groep Pa-O. Het verbouwt al tientallen jaren koffie, maar de productie is erg onstabiel. Omdat koffie niet winstgevend was concentreren de meeste boeren zich op het verbouwen van papaver. De papaverproductie is niet legaal in Myanmar. Om die reden stelt het boeren bloot aan allerlei gevaren. Uitbuiting en manipulatie door machtige en rijke drugsbaronnen enerzijds. In veel opzichten zitten boeren gevangen tussen macht en gelddynamiek. Hopong-gemeenschappen leerden via sociale media over een paar naburige gemeenschappen die speciale zongedroogde natuurlijke koffie produceerden. Ze hoorden van een door USAID gefinancierde organisatie die technische en kwaliteitscontroletrainingen gaf onder deze gemeenschappen om de kwaliteit van kersen te verbeteren. Ten slotte kwamen ze erachter dat internationale inkopers van specialty koffie de koffie kochten en dat deze eindelijk in koffiewinkel in de VS zou verschijnen.

Beschrijving

-OVER KOFFIE UIT MYANMAR – HOPONG

Myanmar maakt pas sinds kort koffiespecialiteiten, maar doet dit met indrukwekkende snelheid en resultaten. De koffieboeren van Coop Hopong waren in staat om in slechts één jaar tijd koffieboeren uit twee dorpen te organiseren om gezamenlijk hun allereerste partij zongedroogde natuurlijke koffie te verwerken – en dankzij Sara Morrocchi zelfs in hetzelfde seizoen een exportpunt te vinden.

De Hopong-boeren hadden genoeg van het stiekem produceren van opium voor drugsbaronnen terwijl ze werden vervolgd door de autoriteiten enerzijds en het verkopen van slecht verwerkte koffie aan makelaars en tussenpersonen anderzijds. Ze gingen op zoek naar een nieuwe manier van leven. Via sociale media kwamen ze erachter dat andere boerderijen hulp kregen van een ngo om natuurlijke producten van hoge kwaliteit te creëren. Ze namen een grote sprong in het diepe en omarmden de productie van speciale koffie volledig en werden echt onafhankelijk.

De boeren van het dorp Long Hay hebben in 2017 een eerste proefbatch van slechts drie zakken voor ons kunnen maken, die door This Side Up zo dun mogelijk over Europa zijn verspreid. Drie jaar later heeft het woord zich verspreid naar zes naburige gemeenschappen, waarvan we alle oogsten aanbieden in het seizoen 2020/2021. Wat betreft smaaktonen: een constante in deze koffies is hun zuiverheid en een typisch dikke bananenzoetheid, gecombineerd met ondertonen van tropisch of rood fruit.

HOOGTE

1.100 – 1.600 meter boven zeeniveau

VERWERKING MYANMAR – HOPONG

In de zon gedroogd natuurlijk proces. In de vroege uurtjes worden de koffiebessen met de hand geplukt door de leden van de Hopong-gemeenschap. Zodra de inzameling is voltooid, leveren de leden de koffiebessen aan bij de droogstations van Hopong. Bij levering worden de koffiebessen gezeefd en met de hand gesorteerd tot ongeveer 95% bes rijpheid. Volledig rijpe bessen worden vervolgens op verhoogde bedden geplaatst. Langzaam drogen is een prioriteit en de droogtijden variëren van 13-17 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Alle kavels zijn per dag gescheiden en de leveringen van alle leden zijn volledig traceerbaar.

Achtergrond

Hopong is een gemeente in het Taunggy-district in de zuidelijke staat Shan. Het maakt deel uit van een zelfbeheerde zone onder leiding van de etnische groep Pa-O. Het verbouwt al tientallen jaren koffie, maar de productie is erg onstabiel. Omdat koffie niet winstgevend was concentreren de meeste boeren zich op het verbouwen van papaver. De papaverproductie is niet legaal in Myanmar. Om die reden stelt het boeren bloot aan allerlei gevaren. Uitbuiting en manipulatie door machtige en rijke drugsbaronnen enerzijds. In veel opzichten zitten boeren gevangen tussen macht en gelddynamiek. Hopong-gemeenschappen leerden via sociale media over een paar naburige gemeenschappen die speciale zongedroogde natuurlijke koffie produceerden. Ze hoorden van een door USAID gefinancierde organisatie die technische en kwaliteitscontroletrainingen gaf onder deze gemeenschappen om de kwaliteit van kersen te verbeteren. Ten slotte kwamen ze erachter dat internationale inkopers van specialty koffie de koffie kochten en dat deze eindelijk in koffiewinkel in de VS zou verschijnen.

Extra informatie

Branding

Light Roast

Geschikt voor

Filter koffie

Hoogte

1100 – 1600 meter

Smaak

Bananen tonen, Fruitig, Tropisch fruit

X