Zoek

Een simpele vraag horen we je denken. Dat is dat zwarte goud dat elke morgen vers in mijn kopje stroomt..! Dat klopt..! Maar koffie groeit natuurlijk niet zo in het schap van de supermarkt. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Hoeksche Branders legt je dit proces graag uit.

Koffie komt van oorsprong uit Ethiopië. Sinds ongeveer de 15e eeuw wordt koffie dagelijks gedronken in de Arabische wereld. Rond de 17e eeuw heeft de VOC de koffie naar Europa verscheept en inmiddels is de koffieboon niet meer weg te denken uit de maatschappij.

Een koffieboon komt voort uit een koffieplant. De koffieplant is na ongeveer vier jaar een volgroeide plant, waarna hij pas vruchten (en dus koffiebonen) kan produceren. In sommige delen van Afrika komt de koffieplant nog in het wild voor en kan hij soms een hoogte bereiken van tussen de 10 en 15 meter. Echter bij de koffieplantages worden de planten steeds terug gesnoeid naar ongeveer 1,5 tot 3 meter, dit leidt mede tot een grotere opbrengst per plant. De koffieplant krijgt uiteindelijk brede, donkergroene en glanzende bladeren. Hierna volgen de witte stervormige bloemetjes in de plant.

Deze kleine witte bloementjes groeien uiteindelijk uit tot groene besjes, die na verloop van tijd doorkleuren tot donkerrood. Na het bereiken van de diep rode kleur kunnen de bessen geplukt en verder verwerkt worden. Het plukken van de bessen gebeurt met de hand of machinaal. De eerste methode is dus zeer arbeidsintensief. Dit deel van het proces maakt dus een groot deel van de kostprijs uit.

Een volgroeide koffieplant produceert ongeveer tussen de 20 en 25 jaar bessen en dus koffiebonen. Dit komt ongeveer neer op een kilo ruwe koffiebonen per plant per jaar.

In elk rood besje zitten in principe twee boontjes (met de platte kant tegen elkaar aan), de zaadjes van de plant eigenlijk. Hieromheen zitten een zilvervliesje en een hoornschil. Daar weer overheen zit een pectinelaag, het vruchtvlees en het buitenste schilletje van de bes.
Zodra de (koffie)boontjes zijn ontdaan van hun ‘jasje’ hebben ze een groen/grijze kleur. Het branden van de koffiebonen is dus een noodzakelijk proces voor je de smaak, koffiekleur en aroma herkent als koffie. Onbewerkte koffie wordt ook wel ‘groene koffie’ genoemd.

De meeste koffie wordt verbouwd in Brazilië, Vietnam, Colombia en Indonesië. Echter bestaan er ontelbaar verschillende soorten koffie, uit vele verschillende landen, in de ‘Koffie familie’. Koffiebonen uit Brazilië smaken bijvoorbeeld weer heel anders dan koffiebonen uit Peru of Indonesië. Elke koffieboon kent dus zijn eigen specifieke smaakkenmerken. Vandaar dat Hoeksche Branders een zo divers mogelijk assortiment wil aanbieden, maar wel met het oog op duurzaamheid en een eerlijke prijs voor de boer.

Er bestaan wel zestig verschillende soorten koffiebonen. De soorten koffiebonen die voor consumptie worden gebruikt zijn de Robusta en de Arabica koffieboon.

Wij van Hoeksche Branders vermelden altijd waar onze koffiebonen vandaan komen en om welke soort boon het gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X